torsdag 29 september 2011

Geshia

Geisha (eller Geiko i Kyoto dialekt) är professionella underhållare som ger gäster udnerhållning under måltiderna, banketter och andra tillfällen. De är utbildade i olika traditionella japanska konster, såsom dans och musik, samt i konsten att kommunicera. Deras roll är att få gästerna att känna sig tillfreds med samtal, drickande, spelande och dans, oftast i tehus, så kallade O-chaya.

Geishan är klädd i traditionell kimono och smink ska på som symboliserar att henne. Det är vit foundation som läggs på ansiktet och som ska lämna två vita v:n i nacken för att ge illusionen av att de bär en mask. Ögonbrynen målas svarta med en aning rött och sedan målas konturen av ögonen rött och svart. Sist görs läpparna; mitten av underläppen målas. Under första året av en maikos utbildning så lämnas överläppen omålad. Efter sitt första år så målas även överläppen men den fylls aldrig i helt.

Historia
Geisha har sina rötter i kvinnliga underhållare som Saburuko av det 7th århundradet. De skulle utföra underhållning för adeln och några blev till och kurtisaner (hovdam, Ett slags mellanting mellan prostituerad och sällskapsdam) till kejsaren.

Medan Japan njöt av en efterlängtad period av fred efter sekler av inbördeskrig, så fann många samurajer att samhället inte längre hade ett sådant behov av deras tjänster och då tror man att många döttrar av dessa tidigare adliga familjer blev kurtisaner, vilket medför att kvartalen som Yoshiwara och Shimabara var platser av förfining och kultur.

Geishor Idag
Geishor blir alltid missförståda i västvärden för att de säljer sex. Missförstånd kommer av att geishorna och kurtisanerna på ett ytligt plan under edo-perioden hade stora likheter och att båda yrkesgrupperna främst arbetade i det så kallade Redlight-distrikten. Detta missförstånd späddes på efter andra världskriget när de amerikanska männen som tjänstgjort i Japan kom tillbaka till USA och berättade historier om vad de kallade för Gee-sha Girls. I klassiska japanska träsnitt, Ukiyo (japansk skildringar av vardagslivet), kan man skilja på geishor och kurtisaner genom att geishan alltid knyter sin obi (det traditionella bältet till kimono) med knuten på ryggen och kurtisanen har knuten på magen.

Idag kan du hitta geishor i flera städer i Japan, inklusive Tokyo och Kanazawa, men den forna huvudstaden är i Kyoto och är det bästa och mest prestigefyllda plats att uppleva Geisha, som är kända som Geiko. Fem stora Geiko distrikt (hanamachi) finns kvar i Kyoto än idag.

tisdag 27 september 2011

Ett tusen tranor

 Idag var jag i bokhandeln för att leta efter en speciell teckningsbok till min lillasyster, hon tycker om teckna mycket och då la jag ögonen på en annan intressant bok. Det var en bok som handlade om hur man viker origami. När jag bläddrade i boken visade boken, steg för steg om hur man viker papper så att de liknar olika djur. Man kan säga att det är en konst till att vika papper till tredimensionella objekt och konsten kom till Japan från Kina omkring 600 år f.kr.
     Detta får mig tänka tillbaka och minnas när jag gick i högstadiet och vi fick studera om andra världskriget. På svenska lektionerna läste vi en bok som handlade om en flicka och hennes upplevelse under kriget i Japan. Det var en sandbaserad berättelse och i slutet av boken så berättar författaren om att Japanerna individuellt vek ett tusen pappers tranor. De vek dom för att tillbringa tur och lycka till Japans folk.
     De ett tusen origami papper tranor (Tsuru) som hålls ihop av snören. Det är för att det finns en gammal japansk legend. som lovar att den som viker tusen origami tranor kommer att beviljas en önskan av en tran, såsom lång livslängd, eller återhämtning från sjukdom eller skada. I Japan är det vanligt sagt att vika 1000 pappers origami tranor gör en människas önskan gå i uppfyllelse.
    Det ser kul ut med origami, så jag tänkte prova på att vika lite origami under nästa helg och se hur de går. Undrar om jag klarar av det överhuvudtaget. :S


måndag 26 september 2011

Bästa anime genom tiderna

Eftersom jag berättade i mitt förra inlägg kort om anime, tänkte jag tipsa dig om ett par anime serier och filmer, som jag tycker är jätte bra och värda att se. Ifall det kommer en dag då du är uttråkad, så tycker jag att du absoult ska prova på och att titta på dom. ;)

Bästa top 10 anime serier genom tiderna:
  1. Naruto
  2. Bleach
  3. Fruit Basket
  4. Rurouni Kenshin
  5. Elfen leid
  6. Gakuen Alice
  7. Inuyasha
  8. Death Note
  9. Spacial A
  10. Sailor Moon
Bästa top 5 anime filmer genom tiderna:
  1. Grave of the fireflies
  2. Howl´s moving castle
  3. Spirited away
  4. Castle in the sky
  5. Metropolis

söndag 25 september 2011

Japan, känd för sina anime och manga..

Jag minns att när jag var liten, så älskade jag tecknade filmer och serier. Jag kunde sitta framför TV:n och titta på tecknade serier eller tecknade filmer dagarna långa. Många tecknade serier kommer ursprungligen från Japan och kallas för ”anime”. Det finns många anime serier så som Pokemon, Digimon, Sailor Moon, Bleach och Naruto som har blivit världskända. De har blivit så kända att man har skapat spel av dom. Det är mycket vanligt att man skapar en manga först och sedan skapar man en animation till den, som man kallar för anime.
    
Manga är ett japanskt ord och betyder "slumpmässiga bilder" och förutom omslagsbilderna, så trycks för det mesta bilderna i svartvitt och läses från höger till vänster. Jag har läst mycket manga och det kan vara rätt så kul. Det kan hända att man fäster sig vid dom ett tag om man hittar sina egna gener som man tycker är intressanta, exempelvis om man vill läsa tragedi, drama, action, romans, skolliv, komedi eller fantasi.
    
Den första japanska anime serien jag såg är Sailor Moon och det var när jag gick i högstadiet. Den gick på TV, kanal 4 och sände 88 avsnitt. När jag upptäckte senare att det fanns mer än 88 avsnitt så laddade jag ner uppföljningen genom nätet. Senare började jag att titta på andra anime serier och fortsatte att titta på ena efter den andra tills jag upptäckte en anime serie som jag tycker är jätte bra och som är bra omtalad nu, nämligen Naruto. Jag fäste mig vi Naruto serien och bestämde att jag vill fortsätta med att prova på att läsa mangan till den serien. Jag tyckte om mangan och det fick mig att läsa andra manga serier.
   
Jag kan nog säga att anime och manga var nyckeln till att upptäcka min nyfikenhet gällande japans kultur och  livsstil. Tänk att man kan börja bli intresserad av ett land på olika sätt.
Min började med en anime serie och måste säga att det känns rätt så långsökt, men det var väll hur det hela började. helt sjukt faktiskt! :P :D
Vad var din nyckel till att få upp ditt intresse inför ett land?
Var det språket? Var det maten? Kanske vad det själv livsstilen eller rent av historien bakom ett land? Det minst sagt olika för alla, inte sant? ;-)

lördag 24 september 2011

Samurajer & Ninjas

Samurajer är en krigsklass som växte fram och fick en dominans under 1100-talet. Men innan det under 700-talets så var samurajerna inga krigare, dem var bönder som tjänade bara sin herre, mer rättare sagt klanens överhuvud. Det var därifrån de fick namnet ”Samuraj” som betyder ”att tjäna”, men efter en tid, då första inbördeskriget slog till, så tränades dessa bönder upp och blev starka krigare för sin herre. Samurajerna var en krigarandel som dominerade i hela 1000 år under medeltiden och spelade en stor roll i den medeltida japanska hierarkin.
   Samurajer hade på sig skydd som täckte hela kroppen och även en hjälm som skyddade huvudet. De beväpnade sig oftast med två olika svärd ett långt svärd, vilket kallades för Katana, som sades innehålla samurajens själ, och den skulle hanteras med vördnad och respekt. Det kortare svärdet heter Wakizashi och kunde bland annat används för att begå seppuku, ett rituellt självmord. Svärden tillsammans kallas för Daisho och bars alltid tillsammans.
Något speciellt som Samurajerna också bar när de gick ut i krig var en skrämmande mask. Ett av deras koncept i krigsstrider var att sätta skräck i motståndaren och det är för sätt motståndarna i en chocktillstånd eller stressa upp motståndarna så att dom tappar koncentrationsförmåga. Det är då samurajerna tar motståndarens svaghet och gör det till sitt vapen och hugger till i kriget.
   Detta får mig alltid att tänka på den amerikanska filmen ”The Last Samurai” som fick både priser och en hög tittarsiffra på biosalongerna. Jag själv har sett den filmen och tyckte att den var en jätte bra film och är verkligen värd att se. Jag blev rätt så rörd i slutet av filmen och tycker att den som inte har sett den, ska genast få tag på den, köpa sig lite snacks och titta på den.
Men jag måste tyvärr säga att den är inte en sandbaserad bild av verkligheten som skildras i filmen "The Last Samurai" av 1800-talets Japan. Bakgrunden är 1870-talet då Japan verkligen lånade in västerlänningar för att modernisera på rekordfart och där en samurajledare faktiskt gjorde uppror, men annars är allt annat Hollywood..:P


Ninja (忍者) eller shinobi no mono (忍びの者) var också en sorts specialiserade krigare i det gamla feodala Japan och namnet betyder ”dold person”. Ordet används som benämning för individer som praktiserar Ninjustsu. Ninjutsu en beteckning för vissa militära metoder i det medeltida Japan som framförallt, men inte enbart, handlade om att inhämta och hantera information. Här ingick strategi, spionage och rekognosering, men också överfall och bakhåll. En ninja kunde således vara en helt vanlig soldat som beordrades att spana på fienden eller en spion som aldrig satte sin fot på slagfältet. De vanligaste vapenen som användes på slagfälten är bland annat svärd, kunai (kast knivar), kastsstjärnor, pilbågar och gasbomber.
   Ninja uniformen kallas Shinobi shozoko. Det fanns ett par olika färger som används, beroende på vad som behövdes. Svart eller mörkblå användes för nattuppdrag när de insett att det skulle innebära en säker död. Vit användes för vinteruppdrag, så de kunde lätt smälter in med snötäckta området. Den andra färgen som användes var en grön, en slags kamouflage mönster så att de kunde smälta in i skogen och omgivningen.
Förutom den typiska ninja uniform skulle ninja använda någon typ av kläder som skulle få dem närmare uppdragets mål. Ibland var ninja utklädda till präster, bönder eller ens samuraj. Oavsett uppdrag krävs, gjorde de.
   Numera finns inga några riktiga ninjor kvar men deras kampkonster lever vidare. Den kampkonst som ninjor tränade kallas ”Budo taijustsu” eller ”Ninpo taijutsu”. De som tränar dessa kampkonster får lära sig bruka de vapen som ninjor använde, och deras hand till hand-kampstil som bygger på att så snabbt och effektivt som möjligt oskadliggöra en motståndare. Kampkonsterna används även som självförsvar nu för tiden.

fredag 23 september 2011

Kort om Japan

Japan ligger öster om Kina och Syd-Korea och har en yta på 377 923 km² med en befolkning på 128 miljoner invånare. Tokyo är världens folkrikaste storstadsområde och välkänt som Japans huvudstad och har självt 13 miljoner invånare. Det vill säga att Japan är ett av värdens mest tätbefolkade land och det är bara att tänka sig hur hektiskt det kan bli i huvudstaden när det är rusningstrafik..:S
Det är nog ingenting jämfört med Stockholms rusningstrafik på morgonen när alla är på väg till jobbet eller skolan. :D
Något att lägga på minnet innan vi går vidare är att folket i Japan förhandlar med valutan "Yen" JPY och i dagsläget så är Japans ekonomitillstånd på högkonjunktur.
   Klimatet i Japan är mycket varierande beroende på var du befinner dig. Men från norr har du ett mycket kallt klimat och till söder är det dock ett tropisk klimat. 
Så det är bara ta tåget till norr om du ska åka skidor eller till söder om du vill simma i stränderna. Sverige har ungefär samma klimat, men ända skillnaden är att det är mycket varmare där i Japan under sommararena.
   Japan är ett kejsardöme som består av några öar, så jag tänkte nämna dem fyra största öarna i Japan. Honshu ön med Japans högsta berg Fuji som är 3 776  meter över havet och ligger 100 km sydväst om huvudstaden Tokyo. Vidare har du Hokkaido ön med staden Sapparo, Kyushu ön med staden Nagasaki och Shikoku ön med staden Matsuyama.    
   Den nuvarande ”The Imperial Palace” ligger i Kokyo (som ligger i Tokyo) och är nu ett hem till den nuvarande japanska kejsaren och hans familj. Det är mycket lite som är känt om Japans förhistoriska förflutna, men man vet att den 11 februari 660 f.kr. räknas traditionellt som den dag då det japanska kejsardömet grundades. Detta är enligt de två japanska delvis historiska, men mestadels mytologiska krönikor som skrevs i början av 700-talet, Noihonshoki och Kojiki. 
Under den japanska medeltiden, den period som inleddes 1185 efter att Minamoto-klanen satte upp sin ledare Yorimoto som shogun ("fältherre som kväser barbarer") i Kamakaru (perioderna mellan 1192 och 1333), växte en stark krigarklass fram, nämligen Samurajerna. 



torsdag 22 september 2011

Välkommen till min första blogg!

På den här bloggen vill jag dela med mig av mitt intresse och framtida nöjen. Nämligen att uppleva världen och att uppfylla sin dröm! 
Världen är fylld med olika länder som har sina egna kulturer, religioner, historier och nöjen. Alla har säkert ett drömland som man går och tänker på att en dag åka till. Men man kan inte uppleva sitt drömland om man inte på riktigt tar och åker till den. 
   Jag tänkte erbjuda mina läsare ett ljussken av vad man kan uppleva och upptäcka i världen från ett perspektiv innan man besöker det land som man tycker är speciellt. Det är därför jag har döpt denna bloggsida till ”Noor-e-Dunia”,vilket betyder ”Världens ljussken” på arabiska. Tycker att det är ett lämpligt namn till den här bloggen. 
   Så eftersom jag har varit mycket intresserad av Japan och Syd-Korea en bra lång tid nu, så har det blivit att mitt första drömland är Japan och mitt andra är Syd-Korea. Jag kommer och börja med att presentera så mycket som jag tycker är intressant och värt att veta om Japan och sedan går jag vidare med Syd-Korea. Ni kommer också att följa mig och min bästa kompis om hur vi går till väga för att åka till vårt drömland. Jag kommer även dela med mig semestern i form av en semester-dagbok med min bästis. Jag hoppas att ni kommer följa denna bloggsida och jag kommer att vara så aktiv som jag bara kan. ;)