tisdag 1 november 2011

Religioner i Japan

Den första religionen som tog form i Japan är Shinto, som växte fram ur de folkliga föreställningarna på den tiden. Dess första heliga skrift var Kojiki, där myten om hur det japanska riket kom till finns nedtecknad. Japans förste kejsare, avkomma till solgudinnan Amaterasu, då under namnet Iwarebiko, postumt "Jinmu", grundade enligt myten det japanska kejsardömet 660 f.Kr.

Samtidigt som den kinesiska kulturen började strömma in på 400-talet kom konfucianismen (stor vikt vid de traditionella kinesiska sederna, som anses viktiga för ett gott samhälle, en god moral, och ett gott liv). Denna tillförde till statsreligionen en känsla av plikt och disciplin.

Buddhismen sägs ha införts till Japan av Prins Shotoku (574-622) men den var redan innan 600-talet en accepterad andra religion.Shinto och Buddhismen är Japans två stora religioner. De har samexisterat i flera århundraden och har även kompletterat varandra till en viss grad. De flesta japaner anser sig buddister, Shintoister eller båda.

Kristendomen nådde Japan via portugisiska missionärer på 1500-talet, och rönte stor framgång med flera hundra tusen omvända. Denna framgång var dock kortvarig då kristendomen betraktades som ett hot av de dåvarande styrande i Japan och den förbjöds 1614, varpå förföljelser av kristna blev utbredda. Vissa fortsatte dock att utöva sin religion i hemlighet och 1869 blev kristendomen åter tillåten.

Islam kom från den arabiska halvön och österut och sprides till Irak, Iran, Afghanistan och indiska kontinenten, sedan till Malaysia och nådde så långt som Kina och Filippinerna. Det fortsatte sprida sig under en lång tid och kom till olika delar av världen men nådde Japan först mot slutet av 1800-talet.

Religionen spelar inte stor roll i vardagslivet för de flesta japaner idag. Den genomsnittliga personen följer vanligtvis de religiösa ritualerna vid ceremonier som födelse, bröllop och begravningar, kan besöka en helgedom eller tempel på nyår och deltar i lokala festivaler (Matsuri), varav de flesta har en religiös bakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar