torsdag 10 november 2011

Japansk kalligrafi

Kalligrafi är konsten att skriva vackert eller själva skrivandet som konst. Utövarna kallas för kalligrafer. I kinesisk, koreansk, vietnamesisk och japansk konst har kalligrafin haft en stark ställning under mycket lång tid och det är framförallt speciellt i Kina ända sedan man började med mjuka penslar under Handynastin för omkring 2.000 år sedan. I dessa kulturområden avses med kalligrafi vanligtvis penselskrift, även om man numera också kan tala om "kalligrafi med penna".


Japansk kalligrafi utförs med både penna och pensel och det kan vara ett sett att förmedla ett budskap eller en möjlighet att få utlopp för sin konstnärliga anda.

Det finna kinesiska rötter i japansk kalligrafi och detta kan man se om man går tillbaka till det tjugoförsta åttonde århundradet f.Kr., en tid då bilddiagram fördes in för religiösa ändamål. När denna skrift utvecklats till ett verktyg för administration för staten, var behovet av en enhetligt script känt och Li Si, premiärminister i den kinesiska dynastin av Qin, standardiserade ett manus och dess sätt att vara skriven på.
Kalligrafin i den kinesisk tradition blev därmed inbyggd till Japan ca 600 e. Kr. Känd som karayō (唐 様) tradition, som har tillämpats fram till idag.

Den äldsta existerande kalligrafiska text i Japan är inskriften på gloria av Bhaisajyaguru statyn i Hōryū-ji Temple. Soukou Shujitsu är den första texten som visar japansk unik kalligrafiska stil. Denna Tanka texten skrevs, 749 och visar en viss skillnad från kinesisk kalligrafi.

I den modärna japan så antogs kalligrafi som ett av ämnena i grundskolan av japanska obligatoriskt utbildningssystemet. gymnasium är kalligrafi en av de alternativen bland konst ämnen, med musik eller målning. Vissa universitet så som ”University of Tsukuba”, ”Tokyo Gakugei” universitet och ”Fukuoka Kyoiku” universitet har den gren av kalligrafiska studier och betonar lärarutbildningen med kalligrafi.
 

Bunchin (Papperspress)
Håller ner pappret så det inte röra sig. Ofta gjorda av järn eller keramik.

Hanshi (rispapper)
Ett papper att skriva bokstäver på. Ett varierat mängd olika typer finns, från hanshi för barn att öva på exklusiva japanskt papper.

 

Fude (borste)
Flera typer som finns, med varierande spets form, tjocklek och hår material.

Sumi (bläck käpp)
Ett fast föremål gjorda av en blandning och knådning av sot och en typ av lim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar