torsdag 29 september 2011

Geshia

Geisha (eller Geiko i Kyoto dialekt) är professionella underhållare som ger gäster udnerhållning under måltiderna, banketter och andra tillfällen. De är utbildade i olika traditionella japanska konster, såsom dans och musik, samt i konsten att kommunicera. Deras roll är att få gästerna att känna sig tillfreds med samtal, drickande, spelande och dans, oftast i tehus, så kallade O-chaya.

Geishan är klädd i traditionell kimono och smink ska på som symboliserar att henne. Det är vit foundation som läggs på ansiktet och som ska lämna två vita v:n i nacken för att ge illusionen av att de bär en mask. Ögonbrynen målas svarta med en aning rött och sedan målas konturen av ögonen rött och svart. Sist görs läpparna; mitten av underläppen målas. Under första året av en maikos utbildning så lämnas överläppen omålad. Efter sitt första år så målas även överläppen men den fylls aldrig i helt.

Historia
Geisha har sina rötter i kvinnliga underhållare som Saburuko av det 7th århundradet. De skulle utföra underhållning för adeln och några blev till och kurtisaner (hovdam, Ett slags mellanting mellan prostituerad och sällskapsdam) till kejsaren.

Medan Japan njöt av en efterlängtad period av fred efter sekler av inbördeskrig, så fann många samurajer att samhället inte längre hade ett sådant behov av deras tjänster och då tror man att många döttrar av dessa tidigare adliga familjer blev kurtisaner, vilket medför att kvartalen som Yoshiwara och Shimabara var platser av förfining och kultur.

Geishor Idag
Geishor blir alltid missförståda i västvärden för att de säljer sex. Missförstånd kommer av att geishorna och kurtisanerna på ett ytligt plan under edo-perioden hade stora likheter och att båda yrkesgrupperna främst arbetade i det så kallade Redlight-distrikten. Detta missförstånd späddes på efter andra världskriget när de amerikanska männen som tjänstgjort i Japan kom tillbaka till USA och berättade historier om vad de kallade för Gee-sha Girls. I klassiska japanska träsnitt, Ukiyo (japansk skildringar av vardagslivet), kan man skilja på geishor och kurtisaner genom att geishan alltid knyter sin obi (det traditionella bältet till kimono) med knuten på ryggen och kurtisanen har knuten på magen.

Idag kan du hitta geishor i flera städer i Japan, inklusive Tokyo och Kanazawa, men den forna huvudstaden är i Kyoto och är det bästa och mest prestigefyllda plats att uppleva Geisha, som är kända som Geiko. Fem stora Geiko distrikt (hanamachi) finns kvar i Kyoto än idag.

1 kommentar:

  1. hi noor! I just love your blogg :D .. can you please tell us more about the japanise food :D??

    SvaraRadera